IPOLES
Balenie diviny a obchod s ňou, OZ Topoľčianky Lesy SR, š. p.

V súčasnosti oblastný závod Topoľčianky hospodári na výmere približne 32 400 ha lesného pôdneho fondu a 96 600 ha katastrálnej výmery. Produkcia diviny a zveriny patrí k doplnkovým činnostiam lesného podniku. Divina je produkt vysokej ekologickej hodnoty.

Situácia štátneho lesného závodu, ktorý:

  • hospodári s prevažne listnatými lesmi a tým s nízkou rentabilitou lesnej výroby a hľadal možnosti diverzifikácie výroby,
  • je tradičným poľovníckym lesným závodom, v minulosti existovala prevádzka na spracovanie diviny na odštepnom závode,
  • má plán lovu zveri okolo 1000 ks raticovej zveri a v okolí ktorého sú aj ďalšie silné poľovnícke odštepné závody a iné poľovné revíry s vysokou produkciou zveriny,
  • mal spracovanie diviny, ale len s čiastočným plnením prísnych hygienických predpisov Slovenskej republiky, ale hlavne v Európskej únii,
  • má problémy s nízkou cenou diviny v koži aj kvôli lacnému danieliemu mäsu z farmových chovov v Austrálii a na Novom Zélande.

Pracovníci odštepného závodu videli možnosti vo vyplnení trhovej medzery v spracovaní diviny, lebo do toho obdobia existovala len jedna firma v Slovenskej republike, ktorá spracovávala divinu (ZVEREX). Ďalej možnosť zlepšenia rentability poľovníckej činnosti a zvýšenie pridanej hodnoty z poľovníctva v rámci odštepného závodu a podniku, ako aj exportu vákuovo balenej diviny.

Cieľ inovácie spočíval vo vyplnení trhovej medzery, zavedení nového produktu na trh a zlepšení celkovej rentability tradičného poľovníckeho odštepného závodu.

Problematické situácie:

  • neexistencia marketingového prieskumu a kvalitného investičného projektu,
  • administratívne zdĺhavé projektovanie celej rekonštrukcie kvôli chýbajúcim informáciám o potravinárskych a hygienických štandardoch mäsiarskej prevádzky v Európskej únii, problémy implementácie a aproximácie práva Európskej únie v Slovenskej republike,
  • navyšovanie rozpočtu rekonštrukcie, kvôli neustálym zmenám projektu z dôvodu neustáleho prispôsobovania sa právnym predpisom a nestability ekonomického prostredia (zvyšovanie nákladov),
  • prepad cien diviny na základe lacných importov z Austrálie v roku 2001 a 2002,
  • produkcie na sklad bez zabezpečeného odbytu.

Vedenie odštepného závodu naplánovalo a realizovalo celý projekt, Generálne riaditeľstvo Lesy SR, š. p. povolilo investičnú akcie v objeme 11 300 000 Sk a poskytlo časť finančných investičných prostriedkov. Ako ďalší sa na zavedení inovácie podieľali:

  • súkromný architekt – vypracovanie technického projektu,
  • mäsiarske prevádzky v Slovenskej republike - získavanie informácií o hygienických predpisoch a ich postupné zapracovávanie do technického projektu
  • dodávatelia diviny v koži – okolité odštepné lesné závody a poľovné združenia
  • odberatelia diviny v tuzemsku a zahraničí (Česká republika a Rakúsko)
  • banky – poskytovanie prekleňovacích úverov
  • Štátny potravinový a veterinárny ústav Nitra – kontrola dodržiavania potravinových a hygienických predpisov a čiastočné poradenstvo pri implementácii európskych predpisov do technického projektu
  • Úrad Európskej únie zodpovedajúci za hygienu potravinárskej výroby – kontrola dodržania európskych predpisov

Hlavné podporné faktory:

  • afinita k podstúpeniu ekonomického rizika na odštepnom závode Topoľčianky,
  • snaha štátnej potravinovej a veterinárnej správy Slovenskej republiky pomôcť pri získaní európskeho certifikátu na export diviny.

Limitujúce faktory:

  • problematická implementácia predpisov Európskej únie v oblasti potravinárskej hygieny,
  • prepad trhových cien a odbytu v dôsledku lacných importov z Austrálie a Nového Zélandu,
  • finančná náročnosť vstupnej investície.

Zhodnotenie

Prevádzka je v zábehu, zatiaľ sa produkcia pohybuje okolo prahu zisku (30 000 kg diviny v koži). Vytvorilo sa 5 sezónnych pracovných miest.

Záver

Perspektíva spracovávania vákuovo balenej diviny je poznačená na jednej strane prísnymi hygienickými predpismi v EU a SR a na druhej strane lacnými importmi divinového mäsa do Európy z Austrálie a Nového Zélandu. Prevádzka splnila prísne predpisy EU medzi prvými mäsiarskymi prevádzkami na Slovensku a uvažuje s certifikovaním diviny ako ekologicky vyrábanej potraviny, čo môže zvýšiť možnosti exportu do Európy. Ak sa budú zvyšovať reálne dôchodky v SR, je perspektíva domáceho trhu pomerne dobrá. Pracovníci odštepného závodu uvažovali s možnosťami spracovávania koží, ktoré sú v súčasnosti odpadovým produktom. Prejavila sa slabšia marketingová príprava celého projektu.


O nás | Udalosti | Publikácie | Prípadové štúdie | Fotogaléria | Odkazy
© 2024 TMEX